Managementul locațiilor și resurselor indoor/outdoor prin intermediul geodatelor open source

i-locate-logoIndoor/outdoor Location and Asset management Through open geodata

i-locate-picture1Studiile recente au evidențiat faptul că, petrecem aproximativ 90%, în medie, din timpul nostru în interior, de multe ori în medii nefamiliare. Capacitatea de a localiza perfect persoane sau obiecte în spații interioare și exterioare ar putea permite o serie de noi servicii bazate pe localizare (LBS) de importanță economică semnificativă. În unele cazuri, cum ar fi în spitale moderne si centre de ingrijire a sanatatii, urmărirea și gestionarea eficientă și corectă a “resurselor” (fie acest personal medical, pacienti, vizitatori, echipament etc.) este extrem de importantă în termeni economici și sociali.

i-locate-picture2Astfel de servicii de localizare necesită accesul la Informații geografice (GI) din aer liber și –mai ales – spații interioare. În timp ce datele pentru spațiile aer liber pot fi accesate cu ușurință ca Open Data (OD), un exemplu fiind OpenStreetMap (OSM), informațiile geografice pentru spații interioare nu sunt disponibile pe scară largă sub formă de Open Data. În cazul clădirilor cu acces pentru public, cum ar fi spitale, gări, aeroporturi, centre comerciale și birouri publice, accesul la datele geografice ale spațiilor interioare, în special ca Open Data, ar putea permite noi activități de afaceri și să aducă o serie de beneficii sociale.

Proiectul i-Locate încearcă să acopere această lipsă prin crearea de activități de business inovative pe baza localizării persoanelor și obiectelor în spațiile interioare și exterioare. În acest sens, i-Locate este proiectat să răspundă unor cerințe foarte exacte din piață, furnizate de un grup de IMM-uri specializate, vizând următoarele obiective:

  • i-locate-picture3Crearea unui geoportal public, așa numitul “virtual hub”, care va colecta, va pune la dispoziție și va asigura accesul la informații geografice privind spațiile interioare ale clărilor cu acces public sub formă de Open Data.
  • Extinderea standardelor actuale pentru a sprijini Serviciile bazate pe localizare în spațiu exterior/interior pe baza unor politici solide de confidențialitate și securitate, pentru o protecție extremă a datelor personale și critice.
  • Dezvoltarea unui “set de instrumente” de Servicii bazate pe localizare pentru integrarea resurselor exterioare.
  • Testarea – pentru o perioadă mai mare de 1 an – a “ -hub-ului virtual” și a “setului de instrumente” în contextul sănătății publice, serviciilor publice și private cu implicarea utilizatorilor reali și a altor factori implicați în cadrul a 13 situri pilot din 8 țări ale Uniunii Europene.
  • Promovarea activităților de sensibilizare și conștientizare focalizate pe maximizarea impactului proiectului în cadrul unei comunități cât mai largi prin intermediul unor serii de conferințe, workshop-uri și acțiuni de instruire.
  • Stimularea inovării și activităților de afaceri pe baza informațiilor geografice de interior prin accesul direct la smeSpire, cea mai mare rețea de geo-ICT pentru IMM-uri din Europa, pentru a se asigura “masa crtică” relevantă pe baza rezultatelor proiectului i-locate și pentru a se încuraja dezvoltarea de servicii inovative.

Consorțiul reunește 24 de parteneri, din 9 ţări europene (Croaţia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, România), inclusiv dezvoltatori tehnici, utilizatorii finali și parteneri tehnici care oferă sprijin pentru utilizatorii finali, precum și alți parteneri responsabili de activități orizontale, cum ar fi definirea de modele de afaceri, exploatare și activități de diseminare.

Parteneri: http://www.i-locate.eu/fact-sheet/

Perioada de implementare
i-Locate are o perioadă de de implementare de 3 ani, începând cu 1 ianuarie 2014.

Bugetul total este de 4.7 milioane Euro şi este cofinanţat de către Comisia Europeană (prin programul ICT-PSP).

INDUSTRIAL SOFTWARE este partener în cadrul proiectului i-Locate

Industrial Software are un rol cheie în cadrul proiectului ce va acționa în calitate de partener tehnic de suport pentru partenerii din cadrul proiectului (Primăria Municipiului Brașov, Muzeul Național Brukenthal și Spitalul de Urgență Alba Iulia) aducându-și aportul în: definirea cazurilor de utilizare și a cerințelor, colectarea datelor, montaj si integrare, implementarea și testarea pilot-ului, suport tehnic și instruire în cadrul activităților pilot.

În plus, Industrial Software este unul dintre partenerii de bază în dezvoltarea proiectului, fiind responsabil de dezvoltarea geoportalul public pentru a asigura accesul datele cartografice de interior, ca date publice (open data). Portalul este proiectat să devină echivalentul OpenStreetMap, pentru spații interioare, asigurând “masa critică” de informații necesare pentru un număr de întreprinderi inovatoare, bazate pe date cartografice de interior si servicii bazate pe localizare (LBS) . Dezvoltarea se va realiza în cadrul WP2 – “Proiect pilot de armonizare a datelor și implementarea unui hub virtual interior / exterior (Geoportal)” al cărui lider este INDUSTRIAL SOFTWARE. În acest context, INDUSTRIAL SOFTWARE va conduce etapele T.2.3 – Integrare cu arhivele externe de date publice (open data) și T.2.5 – Portalul de date publice (open data) GI (Informații geografice) din interior/exterior.

Project home page: http://www.i-locate.eu
LinkedIn group: http://www.linkedin.com/groups?gid=7434810
YouTube channel: http://www.youtube.com/channel/UCFaYoRUwrRQNBwUIWqfUjYg